top of page

Història

El Secretariat de Joves La Salle Catalunya va ser creat el 23 de desembre de 1990, a partir de la iniciativa d’exalumnes de les Escoles Cristianes de La Salle que mantenien el vincle amb la comunitat lasal·liana. Darrere de l’aspecte formal hi havia un projecte jove i la demanda d’un espai dins la comunitat lasal·liana. En paraules de Jaume Molero, primer president, el que volien fer era portar endavant una realitat jove dins de La Salle, feta pels joves i dinamitzada pels joves. Un nou element dins del projecte de pastoral de les Escoles Cristianes de La Salle.

Va ser inscrit en el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya el 2 de març de 1991. Per tant va néixer el curs 1990-1991, en el curs 2015-2016 es celebraren els seus 25 anys.

Es constitueix l’associació amb la finalitat d’agrupar i recolzar tots els joves que col·laboren dins la Institució La Salle Catalunya en l’educació en el temps de lleure o el treball social.

Els membres fundadors van ser:
G. Antoni Clavé Vallverdú
G. Joan Lluís Casanoves Mañá
G. Miquel Xancó Roca
Sra. Pilar Bañón Zurriaga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


El 1991, el fòrum de joves celebrat a Reus consolida l’estructura legal i organitzativa del Secretariat de Joves La Salle Catalunya. Joves La Salle es va fer present al Capítol de Districte de l'any 1991. Per primera vegada van convidar un seglar i el primer president, Jaume Molero, va presentar el resultat del Fòrum: "joves i germans, una tasca en comú". En aquell moment, es dividí l’entitat en quatre àmbits: Trobades, Voluntariat (Tercer Món i Quart Món), Formació i Activitats d’estiu.

Amb el temps, l’associació va anar assumint una funció de coordinació i suport als diversos grups, així com la participació d’altres estructures com el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, el de Barcelona i la Federació Catalana del Voluntariat Social.

Uns dels records més importants han estat les persones que han estat membres de les juntes de Joves La Salle. Disculpeu si no hem posat a totes les persones, aquestes són les que hem sabut trobar en els arxius:

Abraham López Flores
Alba Olvera Aira
Albert Hurtado Daza
Albert Ruiz Fez
Albert Ruiz Sáez
Andrea Orero López
Arnau Barrabeig Capdevila
Carles Martínez González
Carles Paniello Gómez
Chelo Rull Ortuño
Cristina Alonso Masanas
Daniel Callís Morales
David Boada Ubach
David Carrasco Redondo
David Martínez Hinojosa
David Vilanova Arnau
Eduard Martín Estebanez
Elisenda Rafart Bondia
Ernest Casaponsa Carrau
Esmeralda Oliver Hervàs
Esther Palacios Segura

Eva Peregrina Albarrán
Fran Aguaron Casas
Gabriel Rocafort Sánchez
G. Àngel Ruiz Àlvarez
G. Antoni Clavé Vallverdú

G. Eduard Blasco Trasobares
G. Javi Núñez Fontiveros
G. Joan Camps Dausà
G. Joan Carles Vàzquez
G. Joan Lluís Casanoves Mañá
G. Josep Canal Alavedra
G. Miquel Àngel Barrabeig Dols
G. Miquel Xancó Roca
Graciel·la Coris Saura
Ignasi Orts Olivé
Iolanda Sainz
Jaume Agustí Baldirà
Jaume Molero Savall
Jordi Cercos Lavandeira
Jordi Fumadó Mangas
Jordi Jover Oller
Jordi Martínez Hinojosa
José Luís Navarro Mercader
Josep Lluís Martínez Iglesias
Josep Mª Subirana Rabell
Josep Anton Mangas De Arriba

Judith Martín
Laia Dou Rodríguez
Lídia Carreras Ochoa
Marc Pérez Diaz

Marta Martínez Casanovas
Marta Payàs Prat
Marta Pont Briansó Ramos
Mª Eugènia González
Mª Josep Obis Artal
Miquel Sanromà Nogués
Montse Agut Forcada
Natàlia Cerrato Llecha
Noemí Expósito Blanco
Oriol Roger Azemar
Pere Vivancos Moreno
Pilar Aldea Lacambra
Pilar Bañón Zurriaga
Raquel Rodríguez Valentín
Raül Garcia Ramírez
Rosa Gil
Ruth Singla Hernández
Senén Roy Català
Sergi Font
Teresa Maria Coris Saura
Xavier Català del Río
Xavier Cerezales Abadía
Xavier Luque Gabàs
Xavier Masip Arqué

15063568.jpg
logo_voluntaris.png
Departament-de-Treball-Afers-Socials-i-F
logo_black.png
Logo_Consell_de_la_Joventut_de_Barcelona

La participació en estructures juvenils promogudes pels organismes oficials, ha anat fent possible la signatura de successius convenis econòmics amb la Secretaria de la Joventut de la Generalitat, al temps que l’ha dotada d’una força representativa en àmbits oficials de participació juvenil, que no sempre l’associació ha estat capaç d’assumir.

Amb el pas dels anys, la desaparició de grups de joves en alguns dels Centres, els canvis donats en el sí dels grups originaris, la dificultat de trobar relleu d’animadors, la poca implicació d’alguns germans i professors...  va propiciar que, a principis del 2000, Joves La Salle anés perdent significativitat per a la majoria dels joves lasal·lians. Així, la tasca de suport, coordinació i formació que oferia Joves La Salle va anant perdent consistència, fins a, pràcticament, desaparèixer.

En la primera desena del mil·lenni van ser els membres de l’Equip de Pastoral de La Salle Catalunya els qui van intentar assumir aquesta funció. Però, generalment, ha estat el propi centre que acull els joves, qui n’ha assumit directament el suport, seguiment i formació. També, però, en alguns casos, han estat els mateixos grups, que han determinat el seu propi referent, alguns d’ells més enllà del referent lasal·lià.

Per altra banda, un bon nombre de joves, especialment aquells que són animadors de grups,  van arribar a no conèixer l’existència de l’associació. Si la coneixien, no la sentien com a punt de referència lasal·liana. Arriba un punt que n’hi ha, fins i tot, que qüestionen la necessitat de l’existència d’una associació juvenil, a nivell de tota La Salle Catalunya.

Tot i aquesta realitat, el Capítol de Districte de l’any 2000 dels Germans de Catalunya, va determinar no abandonar aquesta estructura organitzativa i demanà de fer els possibles per revitalitzar-la, reorientant, si calia, els objectius i les propostes adreçades als joves.

També es va donar recentment suport institucional durant les darreres Assemblees de la MEL que s’ha anat concretant amb l’ajuda i el compromís dels propis joves i grups, que han continuat, reinventant i liderant els projectes i trobades conjuntes que es van duent a terme al llarg del curs.

Aquests últims anys, hem intentat donar passos per respondre a aquest requeriment del Capítol: una nova Junta Directiva representativa de les diverses zones, les diferents trobades de formació adreçades als Animadors de Grups, la nova organització de la Pasqua Jove i l’impuls de la Pujada a Peu des de JOVES LA SALLE, la participació en la nova “Subcomisión de Jóvenes Lasalianos de la ARLEP”. Ha nascut la trobada La Clau per a respondre a la desapareguda Trobada de l’Amistat.

A nivell internacional, sorgeix amb molta força, una nova realitat juvenil que vol aglutinar, coordinar i donar empenta a les inquietuds dels joves lasal·lians, arreu del món. És el Consell Internacional de Joves Lasal·lians (ICYLS). Aquest organisme, amb estreta relació  amb el Consell General de l’Institut de La Salle, vol ser un referent en tot allò que signifiqui intercanvi i col·laboració dels diferents grups de joves lasal·lians, a nivell mundial.

El 16 de novembre de 2014, després d'un procés participatiu amb l'assessoria de la Institució La Salle, es van presentar l'actualització dels Estatuts. Van ser aprovats pel Departament de Justícia de la Generalitat el 30 de març de 2015. El Reglament de Règim Intern aprovat en la darrera Assemblea General, ara anomenada RAJOLA, ha donat un últim impuls a la refundació de la nostra associació.

Queda clar que, continuem fent camí. Sembla que hem entrat en un nou període, on el jovent llança a l’Institut de La Salle una nova pregunta i un nou repte: “Què esteu disposats a oferir-nos? Volem viure i créixer des del referent lasal·lià, que per a nosaltres és ben significatiu i ple de futur. Volem continuar al costat de La Salle en un nou context ple de reptes per a seguir impulsant els valors de fe, fraternitat i servei”.

No és un camí fàcil. En som conscients. Però és la nostra voluntat d’aconseguir-ho.

Ganes no ens en falten. Però calen persones, joves i no tant joves, amb idees, amb temps i amb disponibilitat efectiva. Pots ser tu!

bottom of page